לא נותר לי אלא להביע את הערכתי העמוקה לדיקלה על מעשה האמנות, על הצטרפותה רבת היופי למצעד הרב דורי של פרשני המקרא ודרשניו, על צילומיה עזי המבע, המפיחים בסיפורים העתיקים רוח חיים, רוח חדשה.
פרופ' יאיר זקוביץ
ספר הצילומים ‘נשים בתנ”ך בנופי הגולן’ (מהדורה שניה, 2020), מסכם עבודה של שש שנים ומאגד בתוכו 40 צילומים + 1 צילום בונוס…שהם 41 סיפורים, של 50 דמויות נשים מקראיות, עוצמתיות ומרגשות.
״באמצעות הפרוייקט הזה, אני זוכה לספר את סיפורי התנ״ך, שוב, היום, מנקודת המבט שלי, באמצעות המצלמה והפעם דרך הדמויות הנשיות שבו, להפנות אליהן את הזרקור ולתת להן את הבמה כולה…״
בתהליך היצירה הסיפור התנכ”י, מנותק מרצף הזמן אליו משתייך, ממיקומו הגיאוגרפי ומקבל באופן טבעי את הפרשנות היצירתית של לאור. הנשים המצולמות הן נשים ישראליות על כל גווניהן ויחודן.
כל צילום בפרוייקט הוא הפקה שלמה שקודמים לו חודשים של איסוף חומרים ולימוד, החל מהפשט דרך מדרשי חז״ל, ספרים חיצוניים, ספרות מודרנית ושירה… כל כך הרבה דמויות נשים בתנ”ך, ולכולן דמות וסיפור, גם דמויות משניות לכאורה, זוכות בסיפורי חז”ל להרחבת היריעה והשלמת ההקשרים.
פרוייקט הצילומים הזה מציג את הנשים המקראיות במלוא הדרן, מאיר אותן בזרקור ענק כנשים מושיעות, חזקות, כמי שפעלו בהתאם לרצונן או לנבואה וכל הדרכים כשרות בדרך להגשמת מטרתן, הן אשר פעלו מאחורי הקלעים ואף משכו בחוטים.
לאור היא משוררת המצלמה הקוראת באופן פיוטי רגיש מאין כמותו את נשמת הנשים המיתיות-ארכיטיפיות של התנ״ך. חלקן בולטות, כמו רבקה, מרים, פלגש בגבעה, אביגיל, מלכת שבא, איזבל, רחל ולאה, שפרה ופועה, רות ונעמי, בנות לוט, בת פרעה, בת יפתח ובת שבע, וחלקן פחות, כמו שרח בת אשר, אשת איוב ובנותיו ואפילו אהלה ואהליבה מנבואת יחזקאל.
דר' לאה מזור
** רק לרוכשים את הספר דרך האתר, חותמת עץ החיים מוזהבת ומהודרת על כריכת הספר
העובדה שדיקלה אומרת את שהיא אומרת בלשון הצילום ולא במילים לא משנה כהוא זה, ויצירתה ראויה לבוא בקהל פרשני ופרשניות המקרא מתוך עמדה של ביטחון בפרשנותה ובהבנתה. וכך צריך ואפשר לומר על כל אחד ואחד מן הצילומים המופלאים המתיכים יחדיו את נוף הארץ, את הסיפור המקראי, את המקורות שבאו בעקבותיו ואת עינה הבוחנת ופרשנותה הייחודית של יוצרת ייחודית.
פרופ' אביגדור שנאן